poniedziałek, 10 listopada 2014

Węglowodany

Sacharydy- (cukry) są jedną z najliczniejszych i najbardziej zróżnicowanych grup związków organicznych występujących w organizmie
Stanowią 80 % suchej masy u roślin i 1% suchej masy i zwierząt
Potocznie nazywamy je węglowodanami, ponieważ w ich cząsteczce oprócz  węgla znajduję się wodór i tlen w stosunku 1:2 ( podobnie jak w cząsteczce wody)
Ze względu na ich budowę cząsteczkową wyróżniamy 3 grupy sacharydów

Klasyfikacja wybranych sacharydów
Monosacharydy
Jednocukry, cukry proste
Oligosacharydy

Polisacharydy
Wielocukry
3-7 at. Węgla w cząsteczce
2-5 cząsteczek cukrów prostych połączone wiązaniem O-glikozydowym
Oznacza to że reszty cukrowe są połączone ze sobą mostkiem tlenowym
Związki zbudowane z dużej ilości cukrów prostych połączone wiązaniem O-glikozydowym
Monosacharydy są:
- chemicznie obojętne
- mają słodki smak
- dobrze rozpuszczają się w wodzie
- wykazują aktywność osmatyczną 

Właściwości fizykochemiczne są podobne do właściwości monosacharydów
Polisacharydy w przeciwieństwie do mono- i polisacharydów nie są rozpuszczalne w wodzie
 Każdy z cukrów prostych ma
1) kilka grup hydroksylowych –OH
2) i jedną grupę karbonylową:
  - aldehydową (aldehyd) –COH
 - ketonową (ketoz) – CO

Utworzone łańcuchy mogą być proste lub rozgałęzione
- W roztworze wodnym cząsteczki niektórych z nich tworzą pierścienie
- Między grupą ketonową lub aldehydową a jedną z grup hydroksylowych tworzą się mostki tlenowe.
- powstanie formy pierścieniowej jest reakcją odwracalną, jednak pierścienie pięcio- i sześciowęglowe są na tyle trwałe, że stanowią podstawową formę











 

                                             Przykłady

Monosacharydy
Trioza
Aldehyd glicerynowy
- nie występuje w stanie wolnym
- w organizmie jest produktem pośrednim ważnych szlaków metabolicznych
Dihydroksyaceton
Pentozy
Ryboza
- składnik kwasu rybonukleinowego RNA
- składnik niektórych witamin
- Składnik związków bogatoenergetycznych   ATP
Deoksyryboza
- składnik kwasu deoksyrybonukleinowego
Heksozy
Glukoza
- w stanie wolnym jako miód oraz soki owoców i warzyw
- w odróżnieniu od innych cukrów jest wykorzystywany bezpośrednio przez organizm jako substrat w procesie oddychania komórkowego
- łatwo przenika przez błonę komórkową, dlatego stanowi postać transportową
- wchodzi w skład oligo- i polisacharydów
Fruktoza
- jest składnikiem miodu i soków owocowych
- najsłodszy z naturalnie występujących cukrów
- To koło glukozy najważniejsza heksoza w organizmie
- stanowi składnik oligo- i polisacharydów
Galaktoza
- najczęściej występuję w oligosacharydach jest też składnikiem polisacharydów
Oligosacharydy
Disacharydy
Sacharoza
glukoza + fruktoza
- występuję w korzeniu buraka cukrowego i łodygach trzciny cukrowej
- Główna funkcja transportową u roślin i pełni także funkcje zapasową 
Laktoza
Glukoza + galaktoza
- składnik mleka ssaków
- pełni funkcje odżywczą
Maltoza
Glukoza + fruktoza
 - powstaje jako produkt trawienia skrobi i glikogenu
- występuję w nektarze i pyłku roślin wabi zwierzęta
- pełni funkcje ochronną
Polisacharydy
Zapasowe
Skrobia
 -Występuję m.in. w bulwach ziemniaków i nasionach zbóż
- jest głównym materiałem zapasowym u roślin
Glikogen
 - występuję w komórkach grzybów oraz bakterii, zwierzą w komórkach wątroby i mięśniach szkieletowych
- jest głównym materiałem zapasowym u zwierząt i grzybów
Budulcowe
Celuloza
 - jest głównym składnikiem ścian komórkowych roślin i protistów grzybopodobnych
- pełni funkcje budulcową
Chityna
- Jest głównym składnikiem ścian komórkowych grzybów i oskórka stawonogów
- pełni funkcje budulcową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz