Sacharydy- (cukry) są
jedną z najliczniejszych i najbardziej zróżnicowanych grup związków
organicznych występujących w organizmie
Stanowią 80 % suchej masy u roślin i 1% suchej masy i
zwierząt
Potocznie nazywamy je węglowodanami, ponieważ
w ich cząsteczce oprócz węgla znajduję
się wodór i tlen w stosunku 1:2 ( podobnie jak w cząsteczce wody)
Ze względu na ich budowę cząsteczkową wyróżniamy 3 grupy
sacharydów
Klasyfikacja wybranych sacharydów
|
||
Monosacharydy
Jednocukry, cukry proste
|
Oligosacharydy
|
Polisacharydy
Wielocukry
|
3-7 at. Węgla w cząsteczce
|
2-5 cząsteczek cukrów prostych
połączone wiązaniem O-glikozydowym
Oznacza to że reszty cukrowe są połączone ze sobą mostkiem tlenowym
|
Związki zbudowane z dużej
ilości cukrów prostych połączone wiązaniem O-glikozydowym
|
Monosacharydy są:
- chemicznie obojętne
- mają słodki smak
- dobrze rozpuszczają się w wodzie
- wykazują aktywność osmatyczną
|
Właściwości fizykochemiczne są podobne do właściwości monosacharydów
|
Polisacharydy w przeciwieństwie do mono- i polisacharydów nie są
rozpuszczalne w wodzie
|
Każdy z cukrów prostych ma
1) kilka grup hydroksylowych –OH
2) i jedną grupę karbonylową:
- aldehydową (aldehyd) –COH
- ketonową (ketoz) – CO
|
Utworzone łańcuchy mogą być proste lub rozgałęzione
|
|
- W roztworze wodnym cząsteczki niektórych z nich tworzą pierścienie
- Między grupą ketonową lub aldehydową a jedną z grup hydroksylowych
tworzą się mostki tlenowe.
- powstanie formy pierścieniowej jest reakcją odwracalną, jednak
pierścienie pięcio- i sześciowęglowe są na tyle trwałe, że stanowią
podstawową formę
|
|
Przykłady
|
|
||
Monosacharydy
|
Trioza
|
Aldehyd glicerynowy
|
- w organizmie jest produktem pośrednim ważnych szlaków
metabolicznych
|
|
Dihydroksyaceton
|
|
|||
Pentozy
|
Ryboza
|
- składnik niektórych witamin
- Składnik związków bogatoenergetycznych ATP
|
||
Deoksyryboza
|
|
|||
Heksozy
|
Glukoza
|
- w stanie wolnym jako miód oraz soki owoców i warzyw
- w odróżnieniu od innych cukrów jest wykorzystywany bezpośrednio
przez organizm jako substrat w procesie oddychania komórkowego
- łatwo przenika przez błonę komórkową, dlatego stanowi postać
transportową
|
||
Fruktoza
|
- najsłodszy z naturalnie występujących cukrów
- To koło glukozy najważniejsza heksoza w organizmie
- stanowi składnik oligo- i polisacharydów
|
|||
Galaktoza
|
- najczęściej występuję w oligosacharydach jest też składnikiem
polisacharydów
|
|||
Oligosacharydy
|
Disacharydy
|
Sacharoza
glukoza + fruktoza |
- Główna funkcja transportową u roślin i pełni także funkcje
zapasową
|
|
Laktoza
Glukoza + galaktoza
|
- pełni funkcje odżywczą
|
|||
Maltoza
Glukoza + fruktoza
|
- występuję w nektarze i pyłku roślin wabi zwierzęta
- pełni funkcje ochronną
|
|||
Polisacharydy
|
Zapasowe
|
Skrobia
|
- jest głównym materiałem zapasowym u roślin
|
|
Glikogen
|
- jest głównym materiałem zapasowym u zwierząt i grzybów
|
|||
Budulcowe
|
Celuloza
|
- pełni funkcje budulcową
|
||
Chityna
|
- Jest głównym składnikiem ścian komórkowych grzybów i oskórka
stawonogów
- pełni funkcje budulcową
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz