1.
Lipidy (tłuszczowce)
2.
Stanowią grupę związków organicznych o bardzo
zróżnicowanej budowie
3.
Ich cząsteczki są niepolarne,
dlatego nie rozpuszczają się w wodzie będącej rozpuszczalnikiem polarnym.
4.
Gęstość mniejsza od gęstości
wody.
5.
Istnieje wiele kryteriów podziału tłuszczowców
a) ze względu na konsystencje:
- tłuszcze stałe ( masło, smalec) - tł. Ciekłe (tran, olej)
b) w zależności od pochodzenia
- roślinne (olej) - zwierzęce (tran, smalec)
c) budowa cząsteczek
a) ze względu na konsystencje:
- tłuszcze stałe ( masło, smalec) - tł. Ciekłe (tran, olej)
b) w zależności od pochodzenia
- roślinne (olej) - zwierzęce (tran, smalec)
c) budowa cząsteczek
- proste
- złożone - izoprenowe
Proste
|
Złożone
|
Izoprenowe
|
Alkohol + wyższe kwasy tłuszczowe
|
Alkohol + wyższe związki tłuszczowe +
inne związki chemiczne
|
Produkty polimeryzacji izoprenu
|
a) TŁUSZCZE
WŁŚCIWE
(glicerol +
kwasy tłuszczowe)
·
Alkohol- glicerol-
ma 3 grupy hydroksylowe.
·
Kwas tłuszczowy-
długie proste łańcuchy węglowodorowe o parzystej liczbie atomów C i mają 1
gr. Karboksylową – COOH
- nasycone jeśli pomiędzy at.
C nie ma wiązań podwójnych
- nienasycone – zawierają najmniej
1 takie wiązanie
Długość l. wiązań podwójnych wpływa na właściwości
Tł.
Zwierzęce=stałe=nasycone
Tł.
Roślinne=płynne= nienasycone
-
bogaoenergetyczny materiał zapasowy
- zapobiega
termoizolacji
- zapobiega urazą mechanicznym
b)
WOSKI
- Zamiast glicerolu znajduję się alkohol zbudowany z
długiego łańcucha węglowego (16-30at) zawierający tylko jedną grupę
hydroksylową
-
pokrywa powierzchnię roślin (chroni przed nadmiernym parowaniem)
-
sierść i pióra zwierząt (nieprzemakalna warstwa)
Przykłady: wosk pszczeli i
Lanolina-wosk wełny owczej
|
a) FOSFOLIPIDY
(alkohol + kw. Tłuszczowe
+ reszta kw. Fosforowego)
- składnik budulcowy błony komórkowej
b) GLIKOLIPIDY
(alkohol + kw. Tłuszczowy + cukier)
-składnik
budulcowy błon biologicznej
|
Stanowią grupę związków zróżnicowanych
pod względem:
- struktury
- pełnionych funkcji biologicznych
a) STEROIDY
Związki o budowie pierścienia
Cholesterol
- występuje u zwierząt
- wchodzi w skład
błony biologicznej i włókna nerwowe osłonek które mają wpływ na przebieg impulsów
nerwowych.
Jest substancją wyjściową do syntezy
kwasów żółciowych-
sad zółci wydzielony przez wątrobę do dwunastnicy ułatwiający trawienie
tłuszczów
- hormonów
steroidowych wytwarzanych przez korę nadnerczy oraz wyspecjalizowane komórki
jąder i jajników
- witaminy D
wpływającej na wchłanianie wapnia do kości
b)
KAROTENOIDY
Żółte, pomarańczowe, i czerwone barwniki występujące w komórkach
roślin, które nadają barwę
wielu kwiatom i owocom oraz biorące udział w fotosyntezie . pomarańczowy-
karoten
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz