piątek, 1 maja 2015

4. Białka – główny budulec organizmu

Funkcje:
- Białka strukturalne- utrzymanie kształtu komórki (np. tubulina, kolagen, elastyna, kreatyna)
- białka enzymatyczne – przyspieszanie przebiegu reakcji (pepsyna, trybsyna)
- Białka odpornościowe – obrona organizmu (przeciwciała)
- Białka zapasowe – rezerwa substancji odżywczych dla zarodka, materiał zapasowy
- transport substancji w otrębie organizmu (hemoglobina)
- transport substancji do wnętrza i na zewnątrz komórki (ATP-aza sodowo-potasowa)
- odpowiedzialne za ruch komórki ( aktyna, miozyna)
- magazynuje substancje, które są potem wykorzystane w trakcie deficytu (mioglobina)
- przekazują informacje pomiędzy komórkami i w jej otrębie (hormony białkowe np. insulina)



Aminokwasy – podstawowa jednostka budowy białek 



Aminokwasy możemy podzielić stosując różne kryteria:
a)      Charakter chemiczny:
- kwasowe (przewaga gr. karboksylowych)- kw. asparaginowy kw. glutaminowy
- zasadowe (przewaga gr. aminowych) – lizyna, arginina, histydyna
- obojętne (tyle samo grup)
b)      Budowa
- białka globularne- mają kształt kulisty, rozpuszczają się w wodzie, pełnią funkcje m.in. są enzymami, hormonami, uczestniczą e transporcie, materiał zapasowy. Wyróżniamy
   albuminy- składnik  osocza krwi
   globuliny – odporność organizmu i transport hormonów sterydowych
   histony – wraz z DNA tworzy chromatynę
- białka fibrylarne  - są włókniste, nie rozpuszczają się w wodzie (kreatyna, kolagen)
c)       Pochodzenie:
- egzogenne- te które nie jest w stanie wytworzyć sam organizmy
- endogenne – te które mogą zostać wytworzone przez organizm
d)      Skład:
- proste
tylko aminokwasy (aktyna, miozyna)
- złożone – prócz aminokwasów zawierają inne składniki np.

Rodzaj białek
Część nie białkowa
Przykłady białek i ich funkcje
Glikoproteiny
Cukier
Interferon – działanie przeciw wirusowe
Fosfoproteiny
Reszta fosforowa
Kazeina – wiązanie jonów wapnia
Lipoproteiny
Tłuszcze
LDL i HDL – transport cholesterolu
Metaloproteiny
Atomy metalu  
Ferrytyna – magazynuje żelazo w wątrobie
Hemoproteiny
Barwniki
Hemoglobina – transportuję O2 i co2 we krwi
Nukleoproteiny
Kw. nukleinowy
Białka rybosomu – sunteza białek

Wiązanie peptydowe




 1 aminokwas - grupę karboksylową + 2 aminokwas – grupa aminowa

w zależności od liczby aminokwasów w łańcuchu wyróżnia się
- oligopeptydy – 2-10 aminokwasów ( wazopresyna, oksytocyna)
- polipeptydy – 11-100 aminokwasów (insulina)
- makropeptydy –białka - powyżej 100 (albumina)


Właściwości białek:
koloid
– mieszanina której substancja (białko) jest rozpuszczone w drugiej (woda)
zol – wodny roztwór białka
Koagulacja białka –proces odwracalny; nie narusza struktury białka; powstaje po dodaniu do zolu soli lekkich np. NaCl. Z zolu powstaje żel
denaturacja białka - proces nieodwracalny; zmienia strukturę białka; dochodzi pod wpływem czynników fizycznych lub chemicznych

Struktura białek:
 


3 komentarze:

  1. Jest literówka przy funkcjach białek

    -transport substancji w OTRĘBIE organizmu
    chyba powinno być obrębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Funkcje białka
    Białka strukturalne- utrzymanie kształtu komórki (tubulina, kolagen, elastyna, k

    - Białka odpornościowe – obrona organizmu (przeciwciała)
    - Białka zapasowe – rezerwa substancji odżywczych dla zarodka, materiał zapasowy
    - transport substancji w obrębie organizmu (hemoglobina)
    - treatyna)
    - białka enzymatyczne – przyspieszanie przebiegu reakcji (pepsyna, trybsyna)
    - transport substancji do wnętrza i na zewnątrz komórki (ATP-aza sodowo-potasowa)
    - odpowiedzialne za ruch komórki ( aktyna, miozyna)
    - magazynuje substancje, które są potem wykorzystane w trakcie deficytu (mioglobina)
    - przekazują informacje pomiędzy komórkami i w jej obrębie (hormony białkowe takie jak insulina)

    Aminokwasy są podstawową jednostką budowy białek.
    Możemy dokonać ich podziału ze względu na różne kryteria
    *Charakter chemiczny:
    - kwasowe (przewaga gr. karboksylowych)- kw. asparaginowy kw. glutaminowy
    - zasadowe (przewaga gr. aminowych) – lizyna, arginina, histydyna
    - obojętne (tyle samo grup)
    *Budowa
    - białka globularne- mają kształt kulisty, rozpuszczają się w wodzie, pełnią funkcje m.in. są enzymami, hormonami, uczestniczą e transporcie, materiał zapasowy. Wyróżniamy
    albuminy- składnik osocza krwi
    globuliny – odporność organizmu i transport hormonów sterydowych
    histony – wraz z DNA tworzy chromatynę
    - białka fibrylarne - są włókniste, nie rozpuszczają się w wodzie (kreatyna, kolagen) *Pochodzenie:
    - egzogenne- te które nie jest w stanie wytworzyć sam organizmy
    - endogenne – te które mogą zostać wytworzone przez organizm

    *Skład:
    - proste – tylko aminokwasy (aktyna, miozyna)
    - złożone – prócz aminokwasów zawierają inne składniki np. cukier, reszta fosforowa, atomy metalu, tłuszcze, barwniki, kw. nukleinowy

    Wiązanie peptydowe
    1 aminokwas - grupę karboksylową + 2 aminokwas – grupa aminowa
    w zależności od liczby aminokwasów w łańcuchu wyróżnia się
    - oligopeptydy – 2-10 aminokwasów ( wazopresyna, oksytocyna)
    - polipeptydy – 11-100 aminokwasów (insulina)
    - makropeptydy –białka - powyżej 100 (albumina)

    Właściwości białek:
    koloid – mieszanina której substancja (białko) jest rozpuszczone w drugiej (woda)
    zol – wodny roztwór białka
    Koagulacja białka –proces odwracalny; nie narusza struktury białka; powstaje po dodaniu do zolu soli lekkich np. NaCl. Z zolu powstaje żel
    denaturacja białka - proces nieodwracalny; zmienia strukturę białka; dochodzi pod wpływem czynników fizycznych lub chemicznych

    Struktura białek
    * pierwszorzędowa
    * drugorzędowa
    * trzeciorzędowa
    * czwartorzędowa

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń